Sykkel VM Australia 2022, ble Norges beste sykkel VM noen gang

Aldri har vi tatt 2. gullmedaljer i et sykkel VM, Norge en av de beste nasjonene i årets sykkel VM i Australia.

Utrolig vakkert og meget flott sykkel landskap. Foto: Arkiv arrangør

Årets sykkel VM i Wollongong Australia fra 18 til 25 september, ble en stor suksess både sportslig for arrangøren men også for de Norske utøverne. Vel 500000 tilskuere var på plass under de 8 dagene VM ble arrangert, bare på mennenes fellesstart søndag var det over 250.000 tilskuere som stor rundt løypa i Wollongong. Kun en par dager med regn, men ellers et fantastisk flott vær og fine sykkelforhold.

Norske supportere var også på plass. Australia ser ut for og være et lykkeland for Norske syklister, vi tenker med glede på Tor Hushovds fellesstart gull i år 2000.
Flott stemning blant Norske supportere. Foto: privat

Du må nesten klype deg i armen for å tro at det er sant, ikke bare var vi best på tempo distansene men vi var også med å kjempet på fellesstartene. Norge er plutselig blitt en sykkelnasjon og regne med, vi er definitivt beste nasjon av de Nordiske landene. Tidligere i år så har Danmark dominert stort i mange av de største sykkelrittene på kontinentet, men i årets VM i Wollongong falt de helt igjennom. Hva i all verden skyldes dette? Jeg tror at svaret er så enkelt at vi har de beste sykkeltalentene på toppnivå, spesielt på endagsritt så er vi dominerende. Det jobbes godt og målbevist i de største klubbene og vi har et profflag (UNO-X pro team) som holder et meget høyt nivå. Vi har ettervært mange sykkeltalenter som nå sykler på ulike profflag rundt om i Europa., som også holder et høyt nivå. Dette er helt klart noe av årsakene, i tillegg har vi et nært samarbeide med flere sykkelnasjoner, spesielt Danmark som de senere år har hatt en dominerende rolle i Norden med stor bredde på alle nivåer.

Kan være et bilde av 3 personer, folk som står, folk som sykler, sykkel og vei
Håper jentene våre er med å kjemper om edelt metall i løpet av en par år. Foto: Arrangør

Når det blant guttene er et høyt internasjonalt nivå, så har vi ikke det samme nivået og den samme bredden blant jentene, jeg tror dette har flere årsaker. En av de største årsakene tror vi er bevistgjøring av det å satse på sykkel på ungdomsnivå er fraværende, det er rett og slett ikke «in» hos jentene å satse på sykkelsport. Dette er helt klart en stor utfordring, både på skole og klubbnivå. Blant guttene er det en helt annen holdning til det å satse på sykkel, noe vi helt klart registrerer både på Gutte, junior, U-23 og senior nivå. Noe vi fikk et klart bevis for under årets VM.

Kan være et bilde av 1 person
Tobias Foss gull på tempo elite. Foto: Arrangør arkiv foto

At vi hadde utfordrere på på tempo Elite var vi klar over, selv om vi ikke har vært på «pallen» tidligere i år, men vi var jo klar over styrken til Tobias Foss og Andreas Leknessund. Her var det Leknessund som har markert seg sterkest tidligere i år, Tobias Foss har jo vært helt ut av form. Derfor var det overraskende og meget gledelig at det var han som leverte når han måtte. En fantastisk tempo i en tempoløype som passet han meget godt.

Kan være et bilde av 3 personer og folk som står
Øverste trinn på podiet Søren Wærenskjold, gull på tempo U-23

Vi har jo opp gjennom årene hatt en tradisjon for å ta medalje på U-23, i år stilte vi med en utøver Søren Wærenskjold. For den vanlige nordmann så er dette en helt ukjent syklist, men vi viste at han har kapasitet til å være helt der oppe, også etter mange flotte ritt tidligere i sesongen. Taktikken var klar, gå ut hardt å øke etter hvert, nesten samme opplegg som Tobias Foss benyttet seg av. Ingen klart å holde hans tempo på slutten av siste runde. Denne store kraftpluggen av en mann (hele 194 cm) klarte å forsere den siste tøffe bakken som ingen andre, å resultatet vet vi jo. Men at han også skulle være med å kjempe om medalje på fellesstarten, ja, det kom som en overraskelse. Tredje plass og bronse er ikke mindre en fantastisk, dette er en syklist vi skal få høre mye fra i årene som kommer.

En fantastisk 3. plass til Søren Wærenskjold på U-23 fellesstart

Men det skulle vise seg at vi hadde mer å by på. Junioren Jørgen Nordhagen kom inn på en flott 9. plass på tempo distansen, og en 13 plass på fellesstarten. På søndagens fellesstart for menn Elite, var vi også med, Alexander Kristoff var med å kjempet om en topplassering, beklageligvis ble det som «vanlig» bare nesten, han påsto at han startet spurten for sent og ente til slutt på en flott 6. plass. Rasmus Tiller inn på en 16 plass. På kvinner elite kom Marie Hole Mohr inn på en 39 plass.

Vi gleder oss til neste års sykkel VM som går i Glasgow Scottland, tror vi også her kan forvente flotte Norske resultater, både vær og løyper ligger til rette for norske forhold. Vi vil oppdatere.

 

Kommentarer

kommentarer