Aleksander Kristoff stiller til start på Hammer Stavanger

Dagen etter at Tour des Fjords er slutt, er det klart for et nytt sykkelarrangement i Stavanger/Sandnes regionen.

Hammer Stavanger, hva i all verden er det? Men mange lurer på hva i all verden er dette for et sykkelritt «Hammer Stavanger».

Nytt og moderne konsept

Hammer Stavanger, som senere i år blir etterfulgt av Hammer Limburg og Hammer Hong Kong, er en ny måte å tenke sykkel på av arrangørene Velon og Infront Sports & Media. Det ble første gang prøvd med suksess i Limburg 2017.

Det går fra fredag til søndag og vil se en rekke av verdens beste lag og ryttere i aksjon på Vestlandet, men rittet, som ble arrangert for første gang i fjor, skiller seg fra vanlige sykkelritt på de aller fleste måter. Dette er et sykkelritt for lag ikke enkeltryttere. Rittet blir vist på TV2 hver dag.

Det virker kanskje forvirrende, men i bunn og grunn er dette rittet relativt ukomplisert.

Lagkonkurranse og lagbytter

Det viktigste først: Rittet, som har fått navnet Hammer Stavanger, går over tre dager med én etappe hver dag. Man kårer vinnere hver dag og én sammenlagtvinner til slutt, som i de fleste sykkelritt, men den store forskjellen er at man i dette rittet kårer et lag, og ikke en enkeltrytter, til vinner. Totalt er det påmeldt 14 lag.

Altså: Alexander Kristoff, for eksempel, vil ikke kunne vinne hverken fredag, lørdag, søndag eller sammenlagt, men laget hans, UAE-Team Emirates, kan vinne. Lagene scorer poeng hver dag, og laget som er best sammenlagt vinner – men mer om poengscoringen litt senere.

Følgende lag er sålangt registrert, merk at de fleste lag stiller med sine beste ryttere:

 • Team Sky (Halvorsen)
 • Movistar
 • UAE-Team Emirates (Kristoff, Bystrøm)
 • Team Sunweb
 • Mitchelton-Scott
 • Lotto Soudal
 • Team LottoNL-Jumbo
 • Trek-Segafredo
 • BMC
 • Quick-Step Floors
 • Team EF Education First
 • Aqua Blue Sport
 • Caja Rural
 • Israel Cycling Academy (Jensen, Holst Enger)
 • Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini

Én dag med klatring, én med spurt, og én med lagtempo

Den første dagen/etappen har fått navnet «Hammer Climb» og er følgelig kupert. Dag to heter «Hammer Sprint», hvor løypen er flatere, før man på søndag avslutter med «Hammer Chase». Siste dagen er en lagtempo som minner mye om en klassisk jaktstart fra vintersportene. Poengene lagene sanker på de to første etappene danner grunnlaget for startrekkefølgen på siste etappe, og første lag i mål vinner rittet sammenlagt.

Konseptet er med andre ord ganske enkelt: første lag i mål på siste dag vinner.

For mer info: http://tourdesfjords.no/

Kommentarer

kommentarer