Deltagelse på sykkelritt daler. Har syklistene blitt sofagriser ?? Eller har de gått over til EL-sykkel.. Hva mener du?

Kjør debatt !

Det har vært en gullalder for mosjonsløp og konkurranser. Den ser ut til å ha nådd toppen og gått litt ned. Sist uke kom nyheten om at Birken opplever en nedgang på 80 prosent i antall deltagere siden toppåret i 2011. En gjennomgang NRK har gjort tyder på at det ikke bare er dette arrangementet som sliter.

Tabellen under viser hvordan de største rittene for terrengsykling, Birken på ski og Oslo maraton har en påfallende lik utvikling. Deltakerantallet stuper målt mot det arrangørene oppgir som sitt beste år.

Til helgen arrangerer Thor Fagereng Grenserittet mellom Strömstad og Halden for 19. gang. Han har sett tendensen til at folk vender terrengsykling ryggen i flere år, men er likevel overrasket over hvor fort deltakerantallet stuper.

– Unge mennesker vil ha mindre målebånd og stoppeklokke, og de vil ha mer opplevelse og eventyr, sier Fagereng som en mulig forklaring.
Han ser likevel ikke bort fra at det kan komme nye bølger – også innen syklingen.

– Spenningen i fremtiden er når den neste oppgangen kommer, hva den bygger på, og hvilke type arrangement som kommer, sier han.

 

Opprør?
Når nordmenns mosjonsvarer er blitt målt over tid, har pilene pekt oppover gjennom 2000-tallet både i undersøkelsen til Norsk Monitor og til Statistisk sentralbyrå.

Nå har trenden snudd, og folk mosjonerer mindre enn før. Dermed er tendensene for det generelle aktivitetsnivået ikke ulik den for deltakelse i mosjonskonkurranser.

En Ipsos-undersøkelse gjengitt i Aftenposten tyder dessuten på at nordmenn er litt mindre opptatt av å spise sunt enn tidligere.

Spørsmålet er om gullalderen for norsk helsefokus kan være over?

 

Kilde : NRK

Kommentarer

kommentarer