Test: Brede seter er i vinden

Vi tester to
Gjør baken en tjeneste.
Kjøp et sykkelsete som passer deg og din sittestilling.
Et sete er ikke lenger bare et sete. Vi har lært mye om blodgjennomstrømming og presspunkter de siste årene. Og nå har seteprodusentene virkelig våknet. Bredskuldrede og T-formede seter er i vinden.

Alle personer er forskjellige, men det er noen generelle regler vi kan nevne veldig fort når det gjelder setevalg.
Det må være bredt nok – til å gi støtte for setebena
Det må være flatt nok – skal ikke bøye oppover i midten
Det være hardt nok – slik at midtpartiet ikke former seg for mye mellom setebena

Av disse punktene kan man argumentere for at bredden er viktigst. Når du sitter lenge på setet er det viktig at mesteparten av trykket fordeles på setebena og ikke mellom (det siste handler om å ikke redusere blodstrøm til skrittet, blant annet).
Du kan selv måle dette hjemme, sammen med en god venn. Når du har gjort dette, blir det en del enklere å kjøpe rett type sete.
Og et tips for deg som har store lår: Kjøp et sete som er formet som en ”T”. Disse setene har en smal front som hindrer lår-rubb (et nytt ord?) når du trår.

Husk også at sittestillingen påvirker setevalget. En terrengsyklist sitter mer oppreist enn en racersyklist (og har derfor kanskje mest å hente ved å bruke de tre reglene nevnt over), mens sistnevnte sitter mer oppreist enn en triatlet. Når du sitter så fremoverlent som en triatlet forsvinner også sittebena bakover og du sitter ikke lenger på de. Test selv mens du sitter på en stol hjemme. Hold på sittebena mens du lener deg fremover, så kjenner du godt selv hvordan det påvirkes av sittestillingen.

Og i tilfelle du ikke fikk det med deg: Spesielt terrengsyklister har mye å hente på å kjøpe et sete som gir god støtte for sittebena.

Et sete er ikke lenger bare et sete. Du bør finne ett som passer deg.

selle italia-sete

Selle Italia Flite Kit Carbonio Flow sete – kjært barn har mange navn
Du som både har levd en stund og vært syklist en stund har sannsynligvis et gammelt, men kjært, forhold til Selle Italia Flite. I mange år var det setet ”alle” ville ha. Det var rundt, det var smalt og det var noenlunde lett. Og før vi skjønte poenget med brede seter, var det slik et sete skulle se ut.
Nå er det oppgradert til en noget mer moderne form. Og med moderne mener vi at seteplassen har blitt bredere og den har fått et avlangt hull i midten (derav navnet ”Flow”, som i luftstrøm).
Flite fås i hele ni forskjellige modeller og i flere farger, så det er en del å velge i. Du må ikke kjøpe sete med hull i, men sliter du med ømhet i skrittet er det kanskje lurt å vurdere det.

Flite Kit Carbonio Flow er setet for både terrengsyklisten og landeveissyklisten. Det er 145 millimeter bredt i baken og har en lengde på 275 mm. Oppgitt vekt er 170 gram, og vi veide test-setet inn til 172 gram. Så det er godkjent.
Ramma på akkurat denne modellen er laget av en karbon-keramikk-miks. Det samme er tuppen av setet.

Selle Italia har kanskje blitt inspirert av Specialized sitt Body Geometry-konsept da de utviklet sitt Idmatch-system. De har delt inn setene i to kategorier: S og L, som sier noe om hvor bredt setet er (S= smal mens L = bred). Videre har de lagt inn et tall bak hver bokstav (1, 2 eller 3) som sier noe om bekkenets helning (det kan helle til en side eller fremover, bakover).

Sammenlignet med Specialized sitt Power-sete liker vi dette best, av den enkle årsaken at setet har en glattere overflate og det er enklere å komme raskt tilbake i god posisjon etter å ha vært oppreist i et teknisk parti eller i en motbakke.

Oppsummert
– God og flat sitteflate som holder formen
– Mange valgmuligheter
– T-form som gir rom for store lår
– Ganske glatt overflate som gjør det enkelt å bevege seg på setet

Anbefalt eller ikke?
«SYKKEL» Anbefaler

 

Specialized sete

Specialized Power-sete – stutt, bredskuldret og hul
Specialized sitt nyeste Power-sete er ikke bare bredt og fås i flere bredder, det er også veldig kort og hult. I sannhet et annerledes sete, som ved første øyekast ser litt underlig ut på sykkelen.

Dette setet markedsføres i all hovedsak for landeveissyklister, men vi tok den første testturen på en terrengsykkel.
Setets bredde er kanskje ikke 100% terrengsykkelvennlig, ei heller overflaten som er litt mer ”sticky” enn normalt. Derimot ble vi mye mer imponert over støtte, komfort og generell rumpevennlighet (i den grad det er et ord).

At setet er så kort er ikke noe vi har hatt i tankene på de turene vi har gjennomført, og det tolker vi hverken i negativ eller positiv retning. Men man jo spørre seg om det virkelig er nødvendig med en lang nese, når en kort nese ser ut til å virke.

Uansett. Dette er et racersete og vi har i all hovedsak brukt det som det. Uthulet senter, kort nese og bred bak gjør at setet kanskje vil passe deg som sitter aggressivt på sykkelen aller best. Derimot er det ikke det vi foretrekker. Brede og flate seter har vi syklet mye på de siste par årene, og det er etter vår mening helt klart å foretrekke fra et komfort-ståsted. Rumpa di vil takke deg.
Ulempen med et sete uten heldekkende flate er at vannsprut fra bakdekket treffer deg rett i skrittet. I 7° og regn er ikke dette noe du ønsker.

Power-setet leveres i fire modeller, fra S-Workshop til Comp hvor hver modell har en rekke farger og tre bredder. Setet vi har testet har en bredde på 143 mm. Men du kan også kjøpe setet i 155 mm og 168 mm bredde.

Neste gang du kjøper et sete, eller du trenger et sete med mer komfort, anbefaler vi at du vurderer dette. Specialized sin testavdeling har vist at dette setet gir god blodgjennomstrømming til edlere deler og reduserer nummenhet, noe vi ikke har noen som helst problemer med å tro etter våre turer på setet.

Oppsummert
– God sitteflate
– Bra komfort
– Valgmuligheter
– Det store hullet gjør deg våt når det regner

Anbefalt eller ikke?
«SYKKEL» er nøytral

Kommentarer

kommentarer