Magiske Alpe d’Huez

alpe d´huez

…med tilbehør som Route de la Roche d’Aurie.

Når, eller kanskje hvis, du planlegger en tur til Frankrike for å sykle noen kjente fjell, så tipper jeg at Alpe d’Huez vil være på listen. Vi var i Frankrike og syklet fjellet og har følgende å rapportere.

Bakken er bratt. Den er lang. Det er mye folk. Den har en magisk tiltrekningskraft. Men den mangler noe. Det er 21 svinger fra bunn til topp, og det er ikke mange av de som gir den flotte naturopplevelsen synes jeg. Det er ikke mange svinger som henger over veien nedenfor og dalsøkka uttafor hvor du får wow faktoren. Joda, det er nok av utkikspunkter på vei opp, men det er først når du kjører nedover at du virkelig kan kikke utover dalen under og kjenne på følelsen av hvor små vi mennesker egentlig er. Så pass på at du også kjører ned Alpe d’Huez på sykkel. Det må prøves.

Derfor tenker jeg at følgende tips er på sin plass. Ønsker du spektakulært, som meg, så klatrer du bakken til topps, svinger gjennom byen og videre på Route du Col de Sarenne før du runder det av med en tur langs cliffhanger veien Route de la Roche d’Aurie. Route du Col de Sarenne tar deg vekk fra folka og rett inn i villmarken og flotte naturopplevelser. Her får du noen hefitge utforkjøringer og klatringer opp til 1999 meter, før du brekker nedover mot Clavans Le Haut… en utforkjøring på smale veier, hårnålssvinger, flott natur og varer i 13 kilometer totalt. Men husk å ta en liten pause på 1999, sett fra deg sykkelen og gå de få meterne opp toppen på høyre hånd. Husk å ta med kamera.

Clavans Le Haut er en liten pauseby før utforkjøringen fortsetter ned mot demningen ved Lac du Chambon. På vei ned kjører du gjennom bittesmå dorfer hvor du er så tett på husene at du omtrent er i stua til de som bor der. Demningen i seg selv er et flott skue.

alpez d´huez4

For å få med deg den spektakulære avslutningen på turen, det vil si før du er tilbake i klatringen opp Alpe d’Huez og kommer ut i sving 16, må du huske å svinge av D1091 og komme deg gjennom Le Freney d’Oisans og inn på D211A. Den starter med en god del klatring, men er ikke brutal.

D211A svinger rett før Les Chatains, her må du kjøre rett frem på det som kan minne om en gangvei.

Det er nok en grunn til at det ikke finnes et segment på den mest utsatte delen av Route de la Roche d’Aurie. Veien er smal, den har korte små svinger og fjellsiden faller rett ned i mange hundre meter. Du kjører faktisk på kanten av fjellet og det kiler i flere steder enn magen når man kikker ned på D1091 laaaaangt der nede.

Totalt er runden rett over fem mil, inneholder 2700 høydemeter og vil nok ta noen timer. Men det er en fantastisk tur som vil sitte i minnet en stund. God tur!

Kommentarer

kommentarer